keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Amersfoortin kaupunki

Seuraavaksi voisin kertoa vähän lisää tästä miedän uudesta kotikaupungista. Amersfoortin kaupunki on noin 150 000 asukkaan nopeasti kasvava kaupunki Utrechtin provinssissa noin 50 km Amsterdamista kaakkoon, ja se on Hollannin 15 suurimman kaupungin joukossa. Wikipedian mukaan Amersfoortin kaupunki on perustettu vuonna 1259, mutta vanhimmat jäänteet asutuksesta ovat peräisin 1000-luvulta eaa. Kaupunki on perustettu Eem-joen varrelle ja joesta johdetut kanavat ympäröivät vanhan kaupungin keskustaa. Eem-joen nimi oli aiemmin Amer, ja Amersfoort tarkoittaakin Amer-joen ylityspaikkaa. Alla kartta Amersfoortin kaupungista. 



Vanhan kaupungin muuria ja kaupungin portteja, Kamperbinnenpoortia ja Koppelpoortia, alettiin rakentaa 1300-luvun lopulla ja ne valmistuivat 1400-luvun puoliväliin mennessä. Samoin kaupungin kuuluisa 98-metrinen kirkontorni, Onze Lieve Vrouwetoren, on rakennettu 1400-luvun puolivälissä. Vanhan kaupungin rakennukset ylipäätään ovat suurimmaksi osaksi keskiajalta. Aiemmin Amersfoortissa on ollut paljon tekstiili-, tupakka- ja panimoteollisuutta. Nykyään Amersfoort on tärkeä rautateiden risteyskohta. Kaupungissa on myös muutaman suuren yrityksen, kuten Friesland Campinan, Nutrecon ja Yokogawan, pääkonttorit.
Kamperbinnenpoort
Omat tunnelmat Amersfoortista ovat toistaiseksi todella positiiviset. Erityisesti vanha kaupunki ja ydinkeskusta ovat todella pienellä alueella, joten paikasta toiseen on helppo kävellä ja pyörällä pääsee vartissa melkein minne vaan. Kuitenkin täältä löytyy kaikki tarpeelliset kaupat ja harrastusmahdollisuudet, vaikka valikoima ei tietenkään olekaan ihan samaa tasoa kuin isommissa kaupungeissa. Kivoja ravintoloita ja kahviloita tuntuu olevan joka nurkalla ja ihmiset myös vaikuttavat käyvän paljon ulkona myös arki-iltaisin. Ylipäätään kaupunki on riittävän iso, jotta täältä saa kaiken tarpeellisen, mutta ei kuitenkaan niin iso että porukkaa olisi ahdistavan paljon. Yleisfiilis kaupungissa tuntuu olevan aika rento. Turisteja on näin kesällä näkynyt jonkin verran, mutta muita ulkomaalaisia tuntuu olevan aika vähän. 

Koningsdagin juhlintaa vanhan kaupungin keskustorilla, Hofilla
Lopuksi täytyy vielä sanoa, että onnistuttiin valitsemaan asunnon sijanti todella hyvin. Asumme siis rautatieaseman pohjoispuolella lähellä Koppelpoortia. Kotoa kävelee junalle alle 10 minuuttia, mikä on erittäin tärkeää kaltaiselleni aamutorkkujalle :D Pyörämatka vanhan kaupungin keskustaan vie alle 10 minuuttia ja paikalliselle ostoskeskukselle hurauttaa viidessä minuutissa. Asuntomme sijaitsee melko uudella alueella, joka on rakennettu suurimmaksi osaksi viimeisen viiden vuoden aikana. Parin sadan metrin päästä löytyy kaksi ruokakauppaa, elokuvateatteri ja pieni ostoskeskuskin. Seuraavana to do-listalla olisi löytää lähistöltä kiva kuntosali!
Kotikatu


-Katri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti