torstai 26. kesäkuuta 2014

Uusi alku

Heipä hei! Kokeillaanpa blogin täyttöä välillä. Vähän rästiin onkin jäänyt muiden kiireiden takia. Naputtelen vaikka ensitunnelmiani uudesta kaupungista, asioiden järjestelystä ja uuden kämpän remontoinnista. Saavuin tänne tosiaan 16.04., joten jo on aikakin kirjoitella.

Muuton jälkeen alkoikin heti remontti kämpässä. Periaatteessa vuokrakämppien varustelu Hollannissa on hyvin erilaista kuin Suomessa. Tähän asiaan kannattaa kiinnittää paljon huomioita, jos harkitsee ylipäätään muuttoa mihinkään ulkomaille. Ensin pitää miettiä kuinka paljon jaksaa/kannattaa remonttia tehdä alemman vuokran perässä. Esimerkiksi omassa kämpässämme ei ollut lattioita, mutta keittiön kaapit, kylppäri sun muut olivat kunnossa. Tämä on suhteellisen yleinen varustelu täällä. Lisäksi muutama seinä piti maalata.

Lattia valmistuu käsiin

Eli heti alkuun kävin paikallisissa remonttikaupoissa ostamassa valtavan läjän laminaattia ja maalaustarvikkeita. Ja toki ilmapatjan, jolla nukuinkin muutaman ensimmäisen yön ennen kuin muuttokuorma saapui. Suunnillen 100 neliötä saimmekin laminaattia kulumaan. Laminointi on suhteellisen helppoa, mutta vaatii paljon kärsivällisyyttä. Minulla olikin ennen töiden alkua pari viikkoa remonttiaikaa, muuten hommaan ei olisikaan kannattanut lähteä.

Kaupunki ja sen asukit vaikuttavat mukavilta. Itse olen kiinnostunut kaikenmoisesta historiasta, ja sitähän täällä riittää. Vanhassa kaupungissa on paljon rakennelmia 1300- ja 1400-luvuilta. Lisäksi Amersfoortissa on runsaasti hyviä ravintoloita. Kahdella Michelin-tähtikin, jos sellaista vaikka bonuksena pitää. Muutenkin kaupunki vaikuttaa hyvältä paikalta asua. Amersfoort on kasvava kaupunki, jossa on usean kansainvälisen yrityksen Euroopan-pääkonttorit. Tästä syystä kaupunkiin onkin muuttanut paljon nuoria pariskuntia Hollannista ja ulkomailta. Ylipäätään kaupunki on tarpeeksi iso, jotta täällä on kaikki tarvittavat palvelut ja kaupat, mutta ei niin iso, että täällä olisi mainittavaa aamuruuhkaa.

98-metrinen Onze-Lieve-Vrouwentoren

Kaikki on tietenkin hollanniksi. Oli sitten kyseessä työsopimus, kirje pankista tai lasku vakuutusyhtiöltä. Sähköposteihin toki puree Googlen käännöskone näppärästi. Jokusen kirjeen olen tosiaan jättänyt ihan huomiotta - eipä niissä kaiketi mitään tärkeää ollut, kun kukaan ei ole perään soitellut. Viralliset dokumentit tosiaan ovat lähinnä paikallisella kielellä, mikä voi välillä hankaloittaa asoiden hoitamista. Ihmiset kyllä puhuvat hyvää englantia, joten virastoissa ja kaupoissa pärjää kyllä. Yleensä paikalliset kertovat puhuvansa "just a little bit", mutta hoitavat keskustelun joka tapauksessa sujuvasti ja laajalla sanavarastolla. Olipa kyseessä sitten naapurin mummo, kollega tai tarjoilija.

MM-kisojen aikaan oranssia on kaikkialla

Eiköhän tässäkin jo asiaa tullut tarpeeksi ekaan kirjoitukseeni. Hyvinhän Hollanti on MM-kisatkin aloittanut, Hup Holland!

- Tero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti